40 oppdrag i måneden
juni 12, 2022

Romerike blad ved Johannes Hellestrand Frøshaug har skrevet og fotografert  Seniorene på Nedre-Romerike.

For to år siden startet Steinar Forsland avdelingen for pensjonister som har et ønske om å bidra med arbeidskraft i lokalsamfunnet. Nå er de over 40 stykker.

– Jeg kjente meg rastløs etter at jeg pensjonerte meg i 2019. Da kom jeg over seniorene i Bergen og spurte om det fantes noe lignende på Romerike. De svarte at «nei, det gjorde det ikke», men de spurte meg ganske fort om jeg ville gjøre noe med det. Så da ble vi nummer to i Norge.

– Nå er det 13 avdelinger over hele landet. Etter et halvt år var vi opp i 40 seniorer på Romerike, sier Forsland.

Minst arbeid til damene

Både menn og damer er med på laget, men det er ifølge Forsland helt klart mest jobb til mannfolkene.

– Det går mye i småsnekring, maling og klipping av hekk. 95 prosent av arbeidet er for menn, dessverre. Vi skulle ønske vi fikk til mer for damene.

– Vi har tenkt på hvordan vi kan skaffe damene mer arbeid. Eksempler på arbeid som egner seg er å følge gamle folk til legen, handle matvarer og litt mindre fysisk krevende stell. Men vi skal ha 500 kroner timen, og da blir det fort for dyrt for folk. Vasking og renhold er også et alternativ, men da må man ha fagbrev. Vi får ikke lov å drive med det. Det handler om at man må ha litt kunnskap om de stoffene som ofte brukes.

Kommer opp av sofaen

Og det er ifølge Forsland mange som har godt av å komme seg opp av sofaen.

– Mange synes det er kjedelig å sitte hjemme, så dette mener mange er et kjempetilbud. Det er jo det som driver dem ut av sofaen. Det er et Kinderegg. For det første kommer du deg ut av sofaen, for det andre hjelper du folk og for det tredje får du betalt. Veldig mange er begeistra for opplegget. Og vi jobber så klart kun hvitt. Vi trenger alltid folk, så det er bare å melde sin interesse, avslutter Forsland.