Skip to main content

BT hadde i 13 august en artikkel om at kun 1 av 10 ønsker å arbeide i etter pensjonsalderen. Denne overskriften forteller ikke alt.

Undersøkelsen fra KLP gir grunn til mer optimisme når det gjelder eldres rolle i arbeidslivet. Den viser at 4 av 5 som går av med pensjon, faktisk ønsker å fortsette å jobbe i deltidsstillinger. Dette vitner om et sterkt engasjement blant eldre arbeidstakere, som ønsker å bidra videre, selv etter å ha nådd pensjonsalderen.

Undersøkelsen viser et betydelig potensial i deltidsarbeid for eldre. Kun én av fem arbeidstakere avviser helt tanken om å jobbe deltid etter pensjonering, mens mange er åpne for muligheten eller usikre. Dette er en stor ressurs for arbeidsmarkedet, spesielt med det økende behovet for arbeidskraft i Norge. Hvis flere eldre velger å jobbe deltid etter pensjonering, vil dette kunne bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer samtidig som de selv opprettholder en meningsfull og aktiv hverdag.

Statistikk fra Nav viser at hvis alle i Norge jobbet bare ett år lengre i snitt, ville det generere en samfunnsøkonomisk gevinst på rundt 40 milliarder kroner årlig. Dette understreker hvor verdifullt det er for både enkeltindivider og samfunnet at flere velger å bli værende i arbeidslivet, om så i reduserte stillinger. Det handler om å se muligheter, både for arbeidsgivere og arbeidstakere.

Alt i alt gir denne undersøkelsen et mer positivt bilde, ved å tilpasse arbeidslivet, ønsker flere å bidra. Mange pensjonister har fortsatt lyst å arbeid, være med å bidra, gjøre noe nyttig – vi som arbeidsgivere må bare finne måter å tilpasse arbeidslivet på slik at vi gir rom for at alle kan få bidra, om enn i reduserte stillinger.

brynjulf-1