Når jeg er nyttig
april 19, 2023

Liven er 77 år, fast ansatt i Seniorene og en spennende og aktiv dame.

Liven har valgt å holde seg aktiv, primært fordi hun gjerne vil være til nytte for noe eller noen, da er hun også er til nytte for seg selv.

Det å være aktiv holder «hjulene i gang» og holder henne selv oppegående. Selv om hun er 77 år bruker hun ikke ordet «gammel» når hun beskriver seg selv, hun sier heller: «Jeg er godt voksen», og «Det er ikke tallet som beskriver hvem/hva du er eller hva du kan gjøre». Det har ingen hensikt å reflektere på dette (års-)tallet og tro at man er for «gammel» til det ene eller det andre! Er «lysten» til stede, så får man heller sjekke om «orket» følger etter …!

Hun blir rastløs på fridager, og vil helst gjøre noe for å fortjene å ligge på sofaen senere.

Gjennom Seniorene og andre frivillige aktiviteter har hun fått både utvidet sosial omgangskrets og nye venner. «Pensjonister er hyggelig mennesker å forholde seg til, de har et godt fotfeste, har ikke lenger i det vanlige arbeidslivet så mye å bevise for seg selv eller andre, de er blitt tryggere og slapper mer av med seg selv, mener hun.

Hun mener også at man blir modigere når man blir eldre, det er lettere å delta, ta initiativ og «å heve stemmen».  Å være «sjef» i sitt eget liv, er absolutt å anbefale, men man må sette krav til seg selv for å holde seg aktiv, ellers kan sofaen (og TV ‘en) ta overhånd – og DA kan man jo bli både «gammel» og «syk» …!

Det er ikke alltid lett å finne de «riktige» aktiviteter som passer en (lønnet eller frivillig arbeid), men det finnes mange muligheter! Gå ut ifra egne ønsker, behov eller interesser – og spør om det er noe man kan hjelpe til med eller bistå med.

Hun har følgende råd til de som er på vei til å få nye dager som «godt voksne»:

  •  Kjenn på situasjonen – fungerer disse nye dagene; er det jeg gjør nå nok eller     trenger jeg noe mer eller annet?
  •  Gi deg selv faste rutiner, gjerne på en fast ukedag eller to. Det gjør det å enklere   å holde styr på ukedagene (for dagene vil fly …!!)
  •  Kom deg ut – gjør noe …!

 

Livens mottoet er: Jeg er jo «stor og sterk» og høy og mørk»! (Liven er liten og lys 😊)